top of page
Ieškoti
  • Writer's picturevilniusjews

Lara Lempert: "2020-jų pabaigoje apie Lietuvos žydų istoriją ir kultūrą žinome kur kas daugiau"

Atnaujinta: 2020-10-21


Jūsų Ekscelencijos ambasadoriai, gerbiami Lietuvos Respublikos kultūros ir užsienio reikalų ministerijų viceministrai, Lietuvos žydų bendruomenės pirmininke, garbūs svečiai, mieli kolegos ir bičiuliai.

Lietuvos Respublikos Seimo iniciatyva 2020-ieji paskelbti Vilniaus Gaono ir Lietuvos žydų istorijos metais Lietuvos visuomenėje sulaukė entuziastingo atsako ir išlaisvino daug kūrybinės energijos ir žydų paveldo pažinimo siekių. Lietuvos žydų bendruomenė, daugelis kultūros, atminties, paveldosaugos ir visuomeninių organizacijų surengė visą eilę prasmingų memorialinių, švietėjiškų bei meno renginių. Tikrai galima pasakyti, kad šiems metams einant į pabaigą apie Lietuvos žydų istoriją ir kultūrą žinome kur kas daugiau, nei jų pradžioje.

Lietuvos nacionalinei Martyno Mažvydo bibliotekai ši Vyriausybės iniciatyva nebuvo judaikos paveldo pažinimo pradžia. Tai tapo papildoma motyvacija tirti ir skleisti Lietuvoje ir už jos ribų judaikos kolekciją, nepaprastai reikšminga savo apimtimi ir įvairove. Ji jau ne kartą buvo viešinama parodose, publikacijose, Lietuvos ir pasaulio žiniasklaidoje, tačiau tai vis dar lieka didžiulių, ne iki galo pažintų žydų kultūros archipelagu. Integralią kolekcijos dalį sudaro ir Vilniaus Gaono bei jų mokinių, siekėjų, bendruomenės aplinkos ir Lietuvos žydų religinio intelektualumo palikimas. Būtent jis tapo šiandien atidaromos parodos turiniu.

Neketinu apie parodą kalbėti ilgai, nes stengėmės, kad ji pati taptų suprantamu, kad ir intriguojančiu, pasakojimu. Tačiau noriu padėkoti parodą realizavusiems žmonėms ir institucijoms, kurių yra žymiai daugiau, nei atrodo iš parodos aprašo.

Mus rėmė Lietuvos Respublikos Kultūros ministerija ir Lietuvos Kultūros taryba.

Unikalius eksponatus suteikė Lietuvos istorijos archyvas, Lietuvos centrinis valstybės archyvas, Nacionalinis Čiurlionio muziejus bei Vilniaus Gaono žydų istorijos muziejus. Pagarbiai ir saugiai juos eksponuoti padėjo Nacionalinis muziejus, Lietuvos Didžiosios Kunigaikštystės valdovų rūmai.

Vieną iš centrinių eksponatų, Vilniaus Gaono sinagogos metraštį, mums pažadėjo suteikti YIVO institutas Niujorke. Kartu su jais nugalėjome nepalankias aplinkybes ir naujoviškų technologijų įmonės HoPro dėka šį eksponatą parodoje vis dėl to pamatysime.

Unikalius Vilniaus Gaono rankraščių vaizdus suteikė Jeruzalės institutas Machon maatike hashemua ir jo įsteigėjas Rabbi Yedidija Frenkel.

Prie parodos prisidėjo labai didelė Nacionalinės bibliotekos komanda, kuriai noriu širdingai padėkoti: tai kolegos iš Judaikos ir Parodų skyrių, Restauravimo skyrius, Dokumentinio paveldo tyrimų departamento vadovė Jolanta Budriūnienė ir šio departamento lituanistikos ir retų knygų ir rankraščių skyrius, leidybos skyrius, Komunikacijos departamentas – ir visi tie, kurie palaikė šį sumanymą ir ilgai laukė jo realizavimo. Tikimės jūsų nenuvilti.


Nacionalinės Martyno Mažvydo bibliotekos Dokumentinio paveldo tyrimų departamento Judaikos skyriaus vadovės dr. Laros Lempert kalba dokumentinės parodos „Shenot Eliyahu: Vilniaus Gaono įtaka Lietuvos žydų kultūrai“ atidaryme (2020-10-20).


Nuotraukoje - Nacionalinės bibliotekos Dokumentinio paveldo tyrimų departamento Judaikos skyriaus vadovė L.Lempert (centre) kartu su Izraelio ambasadoriumi Lietuvai Yossef Levy (kairėje). Nuotrauka Aleksandro Federo

114 peržiūrų0 komentarų

Naujausi įrašai

Rodyti viską
bottom of page