top of page
Ieškoti
  • Writer's picturevilniusjews

Prezidento Joe Bideno pareiškimas Tarptautinės Holokausto atminimo dienos proga




Nepavykus rasti jokios Lietuvos Prezidento Gitano Nausėdos reakcijos į Tarptautinę Holokausto atminimo dieną (Prezidentūros svetainėje naujienos, susijusios su Prezidento veikla, nutrūksta sulig sausio 26 d. Indijos pasveikinimu Respublikos dienos proga) siūlome Jūsų dėmesiui Jungtinių Amerikos Valstijų Prezidento Joe Bideno sausio 26 d. pareiškimą, kuriame ryžtingai smerkiamas įvairiose šalyse, taip pat ir JAV, keliantis galvą antisemitizmas ir demonstruojamas solidarumas su žydų tauta. Manome, kad šalyje, kur antisemitai ne tik posėdžiauja parlamente, bet ir veržiasi į prezidentus, šie Prezidento žodžiai turėtų būti itin aktualūs.


“Rytoj, Tarptautinės Holokausto aukų atminimo dieną, kartu su visomis pasaulio tautomis stabtelėsime apraudoti vieną iš tamsiausių žmonijos istorijos puslapių, kai praeito amžiaus ketvirtajame ir penktajame dešimtmetyje naciai ir jų pagalbininkai sistemingai išžudė  šešis milijonus žydų.

Taip pat prisiminsime romus ir sinti, slavus, žmones su negalia, LGBTQI+ asmenis, rasines mažumas ir politinius disidentus, kurie buvo kalinami ir naikinami. Mes gerbiame išgyvenusiųjų drąsą ir didvyriškumą tų, kurie drąsiai stojo prieš nacius, rizikuodami viskuo, kad išgelbėtų nekaltas gyvybes.

Šiais metais kvietimas prisiminti Holokaustą, nacizmo blogį ir antisemitizmo rykštę yra kaip niekad aktualus.

Praeitų metų spalio 7 d. „Hamas“ pademonstravo kaip atrodo tikras, nepridengtas blogis. Teroristai išžudė maždaug 1 200 nekaltų Izraelio žmonių ir paėmė įkaitais dar šimtus, įskaitant išgyvenusius Šoa.

Tai nuo Holokausto laikų žiauriausias ir daugiausiai aukų nusinešęs smurto aktas, prieš žydų tautą įvykdytas per vieną dieną.

Po žiaurių Hamas žudynių matėme nerimą keliantį antisemitizmo augimą  –  ir mūsų šalyje, ir užsienyje. Šie  išryškino skausmingus tūkstantmečius trukusios neapykantos ir žydų tautos genocido randus.

Tai nepriimtina.

Prisimindami tai, ką patyrė išgyvenę Holokaustą, negalime tyliai nusisukti ir nepastebėti, jog žydai šiandien vėl yra puolami.

Be jokių abejonių ar išimčių mes turime ryžtingai atsispirti bandymams ignoruoti, neigti, iškraipyti ir peržiūrėti istoriją. Tai apima Holokausto neigimą ir pastangas sumažinti siaubą, kurį Hamas įvykdė spalio 7 d., ypač pasibaisėtiną ir nedovanotiną prievartavimą bei seksualinį smurtą terorizuojant aukas.

Man prezidentaujant pradėjo veikti pirmoji Nacionalinė kovos su antisemitizmu strategija,  mes ir toliau smerkiame antisemitizmą ir kovojame su juo kiekviename žingsnyje.

Deja, šie įvykiai mums primena, kad neapykanta niekada neišnyksta. Ji tik slepiasi, kol negauna šiek tiek deguonies.

Kiekvienas iš mūsų turime padaryti viską, kad bet kokios formos neapykanta pasaulyje neturėtų kur pasislėpti.

Mūsų bendra moralinė atsakomybė yra pasipriešinti antisemitizmui ir neapykantos kurstomam smurtui namuose ir užsienyje bei įgyvendinti pažadą „Niekada daugiau“.

Tai buvo pažadas, kurį tėvas man įskiepijo prie mūsų šeimos pietų stalo, mokydamas mano brolius ir seseris apie Šoa siaubą. Tai pamoka, kurią perdaviau savo vaikams ir anūkams, veždamas juos į Dachau koncentracijos stovyklą Vokietijoje, kad jie patys suprastų tamsią antisemitizmo gelmę, tylėjimo ir abejingumo reikšmę bendrininkaujant su blogiu.

Ir tai žinia, kurią stengiausi paskleisti lankydamasis Izraelyje ir pakviesdamas į Baltuosius rūmus Holokaustą išgyvenusius asmenis bei žydų įkaitų šeimas, kad visa tauta taptu liudininku.

Šią niūrią Tarptautinę Holokausto aukų atminimo dieną žydų bendruomenė, Izraelio žmones yra mūsų visų širdyje.

Mes dar kartą įsipareigojame nepamiršti Šoa pamokų, kovoti su antisemitizmu ir visų formų neapykanta, kurstomu smurtu. Ir padaryti viską, kad įkaitai būtų sugrąžinti į namus.

Kartu prisimename žydų tautos ištvermę, dvasią ir atsparumą – net ir tamsiausiais laikais“.

42 peržiūros0 komentarų

Naujausi įrašai

Rodyti viską
bottom of page