top of page
Ieškoti
  • Writer's picturevilniusjews

Mokydamiesi iš praeities - apsaugome ateitį


Kiekvienais metais sausio 27 d. UNESCO pagerbia Holokausto aukų atminimą taip dar kartą patvirtindama savo tvirtą įsipareigojimą kovoti su antisemitizmu, rasizmu ir kitomis netolerancijos formomis, kurios gali sukelti smurtą, nukreiptą prieš įvairias grupes. Tą dieną, 1945 m. sausio 27 d., sovietinė kariuomenė užėmė Aušvico-Birkenau nacių koncentracijos ir naikinimo stovyklą ir išvadavo ten kalintus žmones. 2005 m. lapkričio mėn. Jungtinių Tautų Generalinė asamblėja šią datą oficialiai paskelbta Tarptautine Holokausto aukų atminimo diena (Commemoration in Memory of the Victims of the Holocaust).

Šįmet Jungtinės Tautos ir UNESCO, bendradarbiaudamos su Tarptautiniu Holokausto atminimo aljansu (International Holocaust Remembrance Alliance), pirmą kartą organizuos renginių ciklą, skirtą nacių Vokietijos koncentracijos ir naikinimo stovyklos Aušvico-Birkenau išlaisvinimo 76-osioms metinėms paminėti. Dėl apribojimų, nustatytų dėl COVID-19, renginiai bus organizuojami per nuotolį. Renginiai apims 2021 m. sausio 27 d. minėjimo ceremoniją ir UNTV ir CNN transliuojamą diskusiją apie Holokausto neigimą bei iškraipymą, taip pat parodas Paryžiuje ir UNESCO lauko biuruose (Field Offices) visame pasaulyje.

UNESCO oficiali pozicija tokia: praėjus septyniems dešimtmečiams po Holokausto, UNESCO valstybės narės jaučia solidarią atsakomybę už išlikusias ir vis dar veikiančias traumas, veiksmingos atminimo politikos palaikymą, rūpinimąsi istorinėmis vietomis, taip pat - švietimo, dokumentavimo ir tyrimų skatinimą. Ši atsakomybė apima mokymą apie tokių nusikaltimų priežastis, pasekmes ir dinamiką siekiant sustiprinti jaunų žmonių atsparumą neapykantos ideologijoms. Kadangi genocido ir žiaurumo nusikaltimai vis dar kartojasi skirtinguose pasaulio regionuose, kadangi vis dar esame antisemitizmo ir neapykantos liudininkais, tai kaip niekad aktualu.





30 peržiūrų0 komentarų

Naujausi įrašai

Rodyti viską
bottom of page