top of page
Ieškoti
  • Writer's picturevilniusjews

"Karnovskių efektas" arba Kaip Armstrongas tapo Armstrongu


Karnovskių pavardė kilo nuo Karnavės, mažo kaimelio dešiniame Nemuno krante, priešais Kačerginę, šalia Netonių. 1765 metų gyventojų surašyme minimas „Karnavės smuklininkas Jankelis“. 1816 metų gyventojų surašyme, kai caro valdžia pareikalavo, kad žydai turėtų ir pavardes, Vilkijoje gyvenę smuklininko Jankelio palikuonys pagal Karnavės pavadinimą tapo Karnovskiais.

Leiba Karnovskis gimė 1864 m. Vilkijoje (žydų vadinama „Vilki“). Iš ten kilusi ir Leibos žmona Estera Tille Kaufman-Karnovsky, tai liudija 1889 metų spalio 21 dieną Niujorke išrašytas jų santuokos dokumentas. Karnovskiai susilaukė šešių vaikų, o po 1900 m., kai persikėlė gyventi į Naująjį Orleaną – dar keturių.Jungtinėse Valstijose Leiba tapo Louisu Karnofsky. Jis vertėsi antrinių žaliavų rinkimu. Kartu su savo vaikais jis rūšiavo, o paskui perpardavinėjo kaulus, skudurus, butelius. Čia ir susikirto jų ir atliekose besikapstančio Luiso Armstrongo (Louis Armstrong), būsimos džiazo žvaigždės, keliai.


Luisas Armstrongas gimė 1901 metais (tais pačiais, kaip ir smuikininkas Jaša Heifecas) Naujajame Orleane labai skurdžioje juodaodžių šeimoje. Tėvas ją paliko vos gimus Luisui, mama pragyvenimui uždarbiavo tapusi prostitute, o jos vaikus augino vergiją prisimenanti senelė. Luisas maisto ieškodavo rausdamasis šiukšlynuose, ten susipažino su Karnovskiais, kurie priėmė jį į šeimą. Žydiška tradicija puoselėti vaikų gabumus lėmė, kad Karnovskiai globotiniui davė pinigų nusipirkti pirmą instrumentą – kornetą, paskui drąsino dainuoti. Kopti į pasaulio džiazo viršūnę būsimoji legenda pradėjo grodama Naujojo Orleano raudonųjų žibintų kvartale ir kruiziniuose laivuose. Jo šlovė augo sparčiai ir lėmė, kad Luisas Armstrongas tapo pirmuoju afroamerikiečiu džiazo atlikėju, dalyvavusiu tiesioginėje radijo transliacijoje, pirmuoju juodaodžiu, pasirašiusiu kontraktą su įrašų studija, gavusiu teisę apsigyventi baltųjų viešbučiuose. Tarp L.Armstrongo ir Karnovskių šeimos itin šilti santykiai išliko visą gyvenimą. L.Armstrongas nešiojo ir iki gyvenimo galo nenusiėmė grandinėlės su Dovydo žvaigžde. Prie jo namų durų staktos buvo prikalta mezuza – dėžutė su žydų tikėjimą Dievu patvirtinančiu tekstu pergamento ritinėlyje, jis laisvai kalbėjo jidiš, mėgo macą, kūryboje naudojo žydišką tematiką ir muziką.


Beje, Luiso Armstrongo ir Karnovskių iš Vilkijos santykių istorija – ne vienintelė priežastis vilkijiečiams didžiuotis savo žemiečiais. Pasaulyje gerai žinomas Luiso bei Tilės sūnus, vienas garsiausių onkologų Dovydas Karnovskis (David A. Karnofsky), kurio vardu pavadintas garbingiausias Amerikos klinikinės onkologijos asociacijos (AKOS) kasmetinis apdovanojimas už pasiekimus vėžio gydyme. Gydytojai visame pasaulyje naudoja jo sukurtą ir jo vardu vadinamą ligonio vertinimo skalę, o pats jis AKOS pristatyme vadinamas „nepaprastą indėlį į vėžio tyrimus, diagnozę ir gydymą“ įnešusiu mokslininku. Tačiau Karnovskių šeima nėra atsieta ir nuo muzikinės veiklos. JAV veikia Karnovskio vardo projektas, kuriame dalyvauti gali kiekvienas, Luiso Karnovskio pavyzdžiu, bet kokiu būdu remiantis norinčius, tačiau galimybės muzikuoti neturinčius vaikus.


Luiso ir Tilės šeimos trumpą istoriją galima perskaityti bareljefe Vilkijoje, L.Armstrongo vardo estradoje, kuri šeštadienį, gegužės 22 d., kartu su visa renginių aikšte iškilmingai pristatyta lankytojams. Aikštės erdves projektavo architektė Violeta Beigienė, o L. Armstrongui ir jį į muzikos pasaulį pastūmėjusiems sutuoktiniams skirtą bareljefą sukūrė skulptorius Stasys Žirgulis. Atidarymo šventėje nuskambėjo džiazo aukso fondo kūriniai, kuriuos atliko Vaido Andriuškevičiaus vadovaujamas Kauno bigbendas (dirigentas Jievaras Jasinskas).

Nuo šiol L. Armstrongo kūrinių Vilkijos parke bus galima pasiklausyti nuolat. Aikštės pakraščiuose sumontuoti muzikos automatai, tereikės paspausti mygtuką, ir nuskambės „Summertime“, „What a Wonderful World“, „Moon River“, „Georgia on My Mind“ – iš viso 13 kūrinių. Aikštės pakraščiuose įrengti dviračių stovai, suoleliai, apšvietimas, sanitarinis mazgas, planuojama įrengti vaizdo stebėjimo kameras. Scena pastatyta taip, kad neužgožtų įstabaus Nemuno slėnio vaizdo, kuris savo grožiu papildo įstabaus grožio istoriją, pasakojančią kaip mažas juodaodis berniukas, pakliuvęs į žydiškos kultūros terpę, tapo pasauline žvaigžde, niekada nepamiršusia savo ištakų.

120 peržiūrų0 komentarų

Naujausi įrašai

Rodyti viską
bottom of page