top of page
Ieškoti
  • Writer's picturevilniusjews

Buvusioje Alytaus sinagogoje - pasaulinio garso dailininkų darbai

Pirmieji istorijos šaltiniai, liudijantys apie Alytuje gyvenančius žydus, siekia XVIII a. pradžią. Alytuje veikė dvi žydų bendruomenės su savo sinagogomis ir mokyklomis, o žydai vienu metu sudarė iki trečdalio viso miestelio gyventojų.

Gausi Alytaus žydų bendruomenė buvo sunaikinta per Antrąjį pasaulinį karą, o turtas išgrobstytas, sunaikintas, pasisavintas. Vienintelė Alytuje išlikusi sinagoga stovi kairiajame Nemuno krante, Kauno ir Užuolankos gatvių sankirtoje. Po Antrojo pasaulinio karo daugelį metų nenaudojamos sinagogos mūras buvo stipriai pažeistas drėgmės, druskų ir pelėsio. Atkūrus nepriklausomybę ketinta sinagogos pastatą sutvarkyti ir pritaikyti Alytaus miesto meno galerijos reikmėms, tačiau ilgą laiką nebuvo finansavimo.

Tik 2016 m. buvo pradėti pastato tvarkybos darbai, trukę iki 2020 m. pabaigos. Praeitais metais buvo iškilmingai atidarytas buvusioje sinagogoje įsikūręs Audiovizualiųjų menų centras, kuris yra Alytaus kraštotyros muziejaus dalis.

Dalis buvusios sinagogos patalpų yra skirta Alytaus žydų bendruomenės atminimui įamžinti, kitose erdvėse rengiamos parodos, koncertai, konferencijos, edukacijos, knygų pristatymai, filmų peržiūros ir kiti įvairios meninės raiškos renginiai.

Apsilankęs iš Lietuvos kilusio garsaus Niujorko kineziterapeuto Samuelio Tacas (Shmuel Tatz) kolekcijos pristatyme žydų bendruomenės “Vilnius – Lietuvos Jeruzalė” pirmininkas Algirdas Malcas pasidžiaugė puikia Audiovizualiųjų menu centro atmosfera. “Užbūrė ne tik labai graži ekspozicija "Misticizmo ugnis", bet ir šiltas, rūpestingas muziejaus darbuotojų dėmesys”, pastebėjo A. Malcas.

S.Tacas kolekcionuoja Chaimo Soutino (1903 – 1943), litvako dailininko bei jo draugų darbus, kolekciją „Soutinas ir jo draugai“ sudaro bemaž 100 paveikslų, kurie vienaip ar kitaip susiję su C. Soutinu.

Trečiajame sinagogos aukšte - Chaimo Soutino garso bei vaizdo instaliacija Sukot tema. “Labai gražus, relaksuojantis, 9 min. trukmės meno kūrinys”, sakė A. Malcas. “Tikrai rekomenduoju turintiems galimybę užsukti į Alytų ir būtinai aplankyti buvusią Alytaus sinagogą, jos pastate įsikūrusį Audiovizualiųjų menų centrą, čia veikiančias parodas. Tikrai nenusivilsite!”.

Paroda "Misticizmo ugnis" veiks iki gruodžio 5 dienos.


Nuotraukos ir vaizdo įrašas - A.Malco

136 peržiūros0 komentarų

Naujausi įrašai

Rodyti viską
bottom of page