top of page
Ieškoti
  • Writer's picturevilniusjews

Antrasis Tarptautinis Nechamos Lifšicaitės vokalistų konkursas


Istorinis Vilnius neįsivaizduojamas be žydiškos tradicijos, kuri leido pavadinti šį miestą „Šiaurės Jeruzale“. Antrojo Pasaulinio karo Katastrofa užbrėžė juodą brūkšnį, tačiau ir ši baisi tragedija nepajėgė visiškai sunaikinti jidiš kultūros - kalbos ir dainų. „Žydų lakštingalos“ Nechamos Lifšicaitės (Nehama Lischitz), kurios balsas, galima sakyti, dar visai neseniai skambėjo Vilniaus salėse, fenomenas tik patvirtina faktą, kad gyvenimas, atsirėmęs į kultūrą, yra stipresnis už mirtį ir užmarštį.

Sovietmečiu N. Lifšicaitė tapo žydų kultūros atgimimo simboliu. N.Lifšicaitės atliekamos jidiš dainos, sklidinos skausmo ir ilgesio, džiugesio ir vilties, priminė, kad žydų kultūra išliko ir yra gyva. N.Lifšicaitės populiarumas, ne tik Lietuvoje, bet visoje tuometinėje sovietinėje erdvėje, rodė, kad gyvi ir tie žmonės, kuriems toji kultūra yra brangi, kuriems ji yra savasties pagrindas.

Šiųmetinis Tarptautinis Nechamos Lifšicaitės vokalistų konkursas yra jau antrasis, jame dalyvauja didžiulis būrys atlikėjų iš Lietuvos, o taip iš Izraelio, Lenkijos, Ukrainos, Estijos. Rugsėjo 25 d. konkursas vyks Nacionalinėje M. K. Čiurlionio menų mokykloje, o rugsėjo 26 d. - konkurso laureatų koncertas Vilniaus rotušėje. Dar vienas laureatų koncertas numatomas lapkričio 7 d. Tel Avivo „Einav Center“ koncertų salėje.

Lietuvos žydų (litvakų) bendruomenės pirmininkė Faina Kukliansky, sveikindamas konkurso dalyvius, sakė, kad ji yra be galo laiminga, jog šiame konkurse neišvengiamai ir toliau žavėsimės žydų kultūra, kurią skleis jaunoji karta. „Pažinti meną, muziką, kultūrą bei istoriją yra taip pat svarbu, kaip ir išmanyti matematiką. Atrodytų, kad šių dalykų sugretinti neįmanoma, bet savo ar kaimynų tautos istorijos ir kultūros išmanymas, kaip ir tikslieji mokslai, padeda susidėlioti mintis į tinkamas vietas“, pažymėjo F.Kukliansky.

Neseniai pradėjusi dirbti Izraelio ambasadorė Lietuvoje Hadas Wittenberg Silverstein pastebėjo, kad Nechama buvo iškili menininkė, kuri labai prisidėjo prie žydiško identiteto išsaugojimo Europoje. „Šiandien mus džiugina tie jauni, jidiš kalba dainuojantys dainininkai, ir iš Lietuvos, ir iš kitų šalių, kurie tęsia tai, ką pradėjo „žydų lakštingala“ savo menu artindama greta gyvenančias tautas“, sakė H. Wittenberg Silverstein.

Konkurso vertinimo komisiją susideda keturių grupių, suskirstytų pagal amžių bei kitus kriterijus.

A grupės (7-10 m.) dalyvių vertinimo komisijos pirmininkas doc. Rolandas Aidukas, ją sudaro prof. Eva Ben Zvi (Izraelis), Rafailas Karpis (Lietuva), prof. Irena Laurušienė (Lietuva), doc. Judita Leitaitė (Lietuva), Pille Lill (Estija).

B grupei (11-15 m.) pirmininkauja doc. Judita Leitaitė, jos nariai R.Aidukas, E. Ben Zvi, R.Karpis, I.Laurušienė, O. Lill.

C grupės dalyvių vertinimo komisijos pirmininkė yra I.Laurušienė (jos nariai tie patys, kaip ir pirmose dviejose grupėse).

D grupės dalyvių vertinimo komisijai vadovauja prof. Vytautas Juozapaitis, jos nariai – prof. Vladimiras Prudnikovas, prof. Artur Bogdan Makal (Lenkija), prof. Larisa Tetuev (Izraelis), prof. Giedrius Kuprevičius ir konsultantė jidiš kalbos klausimais Roza Bieliauskienė.

Konkurso kūrybinė grupė – Borisas Traubas (meno vadovas), dizaineris Jokūbas Jacovskis, režisierė Leokadija Dabužinskaitė, scenografas Marius Puskunigis.

Organizacinė grupė: konkurso direktorius Elijas Romanovas, projekto vadovė Laimutė Semėnienė, konkurso koordinatorius Miša Jakobas, konkurso sekretorius R.Aidukas, administratorė Jelena Garčinskienė.

Organizatoriai – VŠĮ Propartners ir Tarptautinis Nachamos Lifšicaitės vokalistų konkurso paramos fondas.

Tarp partnerių bei rėmėjų – ir žydų bendruomenė „Vilnius – Lietuvos Jeruzalė“.



24 peržiūros0 komentarų

Naujausi įrašai

Rodyti viską
bottom of page