top of page
Ieškoti
  • Writer's picturevilniusjews

S.Finkelšteinas: "M. Preiso vardas visiems laikams liks Lietuvos lengvosios atletikos istorijoje"


„Mykolo Preiso vardas visiems laikams liks Lietuvos lengvosios atletikos istorijoje", - sako Lietuvos sporto klubo „Makabi" pirmininkas Semionas Finkelšteinas.

Tarpukario Lietuvos žydų sporto klubo „Makabi” atkūrėjas ir ilgametis prezidentas Semionas Finkelšteinas pasakoja apie praeityje garsų lengvaatletį, Lietuvos bėgimo čempioną ir rekordininką, vieną iš Lietuvos sporto medicinos pradininkų Mykolą Preisą, kuris šių metų kovo 31 d. mirė Izraelyje sulaukęs 103 metų (jau vien tai pažymėtina!).

Savo kaip lengvaatlečio rekordininko karjerą M.Preisas pradėjo dar 1937 metais. Tuomet jis pirmą kartą tampa Lietuvos 60 metrų bėgimo rekordininku, 1938 metais šį rekordą dar kartą pagerina. Beje, tais pačiais 1938-iais M. Preisas du kartus gerino ir kitą Lietuvos rekordą - 100 m bėgime - iš pradžių 11,1, vėliau 11,0 sek. Šis jo rekordas buvo viršytas tik po 11 metų.

Po Antrojo pasaulinio karo M.Preisas tapo vienu iš Lietuvos sporto medicinos pradininkų. 1948 metų gegužės 25 dieną buvo įkurtas Lietuvos sporto medicinos centras, tuomet vadintas fizkultūros dispanseriu. Įstaigos įkūrėjas ir pirmasis vyriausiasis gydytojas Mykolas Preisas. (Nuo 2018 m. sausio 2 d. Kauno, Klaipėdos, Panevėžio ir Šiaulių sporto medicinos centrai buvo prijungti prie Lietuvos sporto medicinos centro. Penki miestų sporto medicinos centrai po susijungimo dabar veikia kaip vienas Lietuvos sporto medicinos centras, kurio pagrindinė būstinė yra Vilniuje). M.Preisas tuomet Rožių alėjoje (prie Cvirkos skverelio Vilniuje) veikusiam centrui vadovavo net 25 metus.

1973 metais M. Preisas išvyko gyventi į Izraelį, kur dar apie 15 metų dirbo sportinės medicinos srityje.

265 peržiūros0 komentarų

Naujausi įrašai

Rodyti viską
bottom of page