top of page
Ieškoti
Writer's picturevilniusjews

R.Stankevičius: "Dešimties stebuklų liudytojai"


2021 metais minime žydų žudynių Lietuvoje pradžios 80-metį. Per kelis 1941 metų vasaros ir rudens mėnesius buvo pradėtos naikinti Lietuvos žydų bendruomenės. Likę gyvi žydai suvaryti į getus, kurie likviduoti buvo vėliau. Tik nedaugeliui iš šios mėsmalės pavyko išsigelbėti - arba patiems, arba padedant padorumą ir drąsą išsaugojusiems žmonėms, kurių nemaža dalis vėliau gavo Pasaulio tautų teisuolių vardus.

Jeruzalėje esančioje atminties įamžinimo institucijoje Jad Vašem saugoma medžiaga apie daugiau nei devynis šimtus Lietuvos piliečių (lietuvių, lenkų, rusų), rizikavusių savo ir savo artimųjų gyvybe, tačiau gelbėjusių žydus.

Kai kurios gelbėjimo istorijos buvo ypač dramatiškos.

Štai Vilniaus senamiestyje, Šv. Ignoto g. 5 (karo metais - Šv.Ignoto g. 3) buvusiame Benediktinių vienuolyne Juozapas Stakauskas, Vladas Žemaitis, Marija Mikulska 1943 metų rugsėjo - 1944 metų liepos mėnesiais nuo nacių ir jų talkininkų slėpė dvylika žmonių.

Apie tai išsamiai ir įtaigiai pasakojama Rimanto Stankevičiaus knygelėje “Dešimties stebuklų liudytojai”, kurios pavadinimui autorius pasirinko vieno iš tuo metu slepiamo berniuko, o dabar JAV gyvenančio dailininko, Vilniaus garbės piliečio Samuelio Bako mintį: išgyvenimo sąlyga tuomet buvo mažiausiai dešimt stebuklų. Jei devyni įvykdavo, o dešimtas – ne, viskas nueidavo perniek…

Apie tai, kaip gelbėjimo sumanytojui J. Stakauskui kilo mintis gelbėti žydus ir įrengti slėptuvę archyvo patalpose, apie jo pagalbininkų V.Žemaičio ir M.Mikulskos indėlį, apie slepiamus žmones, jų kasdienybę slėptuvėje, pasakojama pasiremiant per daugelį metų rinkta archyvine medžiaga, buvusių slėptuvės gyventojų pasakojimais, artimųjų liudijimais.

Knygos "Dešimties stebuklų liudytojai", kurios leidybą finansavo Geros valios fondas bei pats knygos autorius, pristatymas įvyko 2021 m. spalio 19 d. Lietuvos žydų bendruomenėje, J.Heifeco salėje.

Knygos pristatyme dalyvavo Benediktas Stakauskas, Pasaulio tautų teisuolio J.Stakausko sunėnas, prof. Libertas Klimka, poetė Indrė Valantinaitė, knygos autorius Rimantas Stankevičius. Susitikimą vedė žurnalistas Ginas Dabašinskas.







79 peržiūros0 komentarų

Comments


bottom of page