top of page
Ieškoti
  • Writer's picturevilniusjews

A.Štarko koncertas Vilniuje

Atnaujinta: 2021-12-30

Gruodžio 9 d. Lietuvos žydų bendruomenės Jašos Heifeco salėje įvyko ilgai lauktas Vilniuje gimusio ir daugiau kaip tris dešimtmečius Izraelyje gyvenančio smuikininko Aleksandro Štarko koncertas.

Programoje skambėjo puokštė skoningai parinktų kūrinių. Po koncerto A. Štarkas sakė, kad sudarydamas programą jis rinkosi būtent tą muziką, kuri sukurtų giedrą, šventišką atmosferą, o ne demonstruotų perdėtą virtuoziškumą.

Dešimt metų griežęs S. Sodeckio vadovaujamame Lietuvos kameriniame ir dar trejus metus - Lietuvos nacionaliniame simfoniniame (vadovas – Juozas Domarkas) orkestruose, 1987 m. A. Štarkas išvyko į Izraelį ir tais pačiais metais pradėjo griežti Izraelio filharmonijos orkestre, kuriame dirbo iki 2021-jų.

Turtinga darbo su įvairiais orkestrais, ansambliais patirtis nenubraukė solinės karjeros. 2006 m. Kristupo vasaros festivalyje A. Štarkas grojo rečitalį kartu su Izraelio pianiste Bella Steinbuk. Lietuvoje A. Štarkas koncertuoja jau ne pirmąkart – prieš dvidešimtmetį, dar 2001 m., jis dalyvavo Vilniaus festivalyje. Šįkart maestro atvyko žydų bendruomenės "Vilnius - Lietuvos Jeruzalė" kvietimu ir parengė kamerinės muzikos programą kartu su Lietuvos pianiste Aušra Marija Banaityte.

Koncerto pabaigoje nuskambėjo Šveicarijoje gimusio, Jungtinėse Amerikos Valstijose gyvenusio žydų kilmės kompozitoriaus Ernesto Blocho kūrinys “Malda” (“Prayer”) ir bisui – dar viena žydiška muzikinė pjesė, Fritzo Kreislerio “Gražus rozmarinas” (“Schön rosmarin”). Sprendžiant iš ovacijų vakaras tikrai nusisekė ir jis tapo žaviu akcentu pasitinkant kalėdines ir naujametines šventes.


P.S.



126 peržiūros0 komentarų

Naujausi įrašai

Rodyti viską
bottom of page