vilniusjews

2022 m. birželio 14 d.1 min.

Borisas Traubas: "Sumanėme, todėl tikrai padarysime!

Su Borisu Traubu pavyko pasišnekėti po puikaus birželio 2 dienos koncerto Samuelio Bako muziejuje. Renginys buvo skirtas iš Vilniaus kilusiems muzikams litvakams, muziejininkė Aušra Rožankevičiūtė pasakojo apie Jašą Heifecą, Leopoldą Godovskį, brolius Mišą ir Aleksandrą Šneiderius bei, žinoma, Nechamą Lifšicaitę, o smuikininko Boriso Traubo, violončelininko Valentino Kaplūno ir pianisto Sergejaus Okruško muzikiniai intarpai buvo sumanyti kaipo iliustracijos, tačiau išėjo veikiau priešingai - paskaita, galima sakyti, tapo koncerto priedėliu. Gal čia skonio reikalas, vieniems labiau patinka išgirsti informatyvų žodį, kitiems - iškalbingą garsą, betgi garsas, turiu užtikrinti, tikrai buvo įspūdingas. Tokiais atvejais tinka beveik bet kokia nors banalybė, panaši į "senoji gvardija dar turi parako", nes žodžiai ar frazės nublanksta muzikinio meistriškumo akivaizdoje.

Klausydamas, ką jau po koncerto pasakoja B.Traubas, kaip jis prisimena Tarptautinio Nechamos Lifšicaitės vokalistų konkurso pradžių pradžią, nejučia prisiminiau, ką "Neringoje" yra sakiusi Nechamos dukra Roza, kai rudenį lankėsi Vilniuje per konkurso laureatų baigiamąjį koncertą: "Jei jau Borisas Traubas ir Elijas Romanovas yra nusprendę ką nors padaryti, jie būtinai tai padarys!"

Pirmasis konkursas ir įvyko, ir pavyko, dabar laukia antrasis - uždavinys, beje, kur kas sunkesnis, nes jau yra su kuo lyginti.

Beje, 2022-ius žydų bendruomenė “Vilnius - Lietuvos Jeruzalė” yra paskelbusi Nechamos Lifšicaitės metais. Nemaža dalis šių metinių renginių, kuriuos organizuoja arba prisideda organizuojant mūsų bendruomenė (įskaitant ir Tarptautinį Nechamos Lifšicaitės vokalistų konkursą), yra vienaip ar kitaip susiję su N.Lifšicaitės vardu, jos atminimo įamžinimu. O čia tikrai dar bus siurprizų!

Violinist Borisas Traubas, well-known as a soloist and chamber musician, tells about International Nehama Lifshitz Vocal Competition.

    1080
    5